Biodinamička vina otputovala u Osijek: WineOs 10
10. siječnja oko 7 sati ujutro Biodinamička su se vina zaputila u lijepu našu Slavoniju. Iako su guste pahulje neumorno padale, već oko 12 sati smjestila su se junački na svoj štand u Gospodarskom cetru u Osijeku i pridružila se velikom broju izlagača jubilarnog, 10. WineOsa. Što smo izlagali i kako je to sve izgledalo, pogledajte u nastavku teksta!
Asortiman na izlagačkom mjestu Biodinamičkih vina u Osijeku.
WineOs 10 zaslužuje pravu desetku!
S čak 125 izlagača, 10. WineOs festival u Osijeku bio je prava poslatica: ovaj sajam vina i lagodnog življenja bio je zaista bogato i ispunjeno iskustvo. Uz izlagače, za posjetitelje su bila dostupna i predavanja, radionice, a i vinski kviz – sve obojano fantastičnom atmosferom, zanimljivim asortimanom vina – i stranih i hrvatskih – te ukusnim zalogajčićima.
*Popis svih izlagača i aktivnosti pogledajte OVDJE.
Kako su se Biodinamička vina provela na festivalu?
Bilo im je izvanredno!
Posjetitelji su imali priliku kušati i pjenušava i bijela i crna vina biodinamičke proizvodnje iz vinarija BIO Cantina Orsogna i BioVitis (Peter Mertes):
Od pjenušavih je vina na raspolaganju bio ZeroPuro Stillae Pecorino Spumante: pjenušavo bijelo vino, extra brut iz 2022. te Civitas Pecorino Spumante brut vinarije Lunaria iz 2022.
Pogledajte ih samo kako se lijepo kupaju u ledu!
Jeste li znali da je savršena temperatura za njihovo posluživanje između 4 i 6 stupnja?
Asortiman biodinamičkih vina i Ivana Vidak, prezenterica i vlasnica tvrtke.
Biodinamička vina: ZeroPuro Primitivo, Montepulcinano d’Abruzzo i Oscurae Rosso.
Biodinamička vina Lunaria: Ruminat Primitivo, Ancestrale Primitivo i Coste di moro Montepulciano d’ Abruzzo.
Bijela su vina također zauzela snažnu poziciju: točio se njemački Riesling Rivaner (2022.) te talijanski Ramoro Pinot Grigio (2023.), a uz njih i naše posebno orange vino Malvasia Clorofillae (2021., BIO Cantina Orsogna) te i jedan rosé, Pettirosce Cerasuolo (2023., Montepulciano, BIO Cantina Orsogna).
Za kušanje su na raspolaganju bila i rubinski crvena, bogata, taninska vina. Na “pozornici” smo pokazali sljedeće: ZeroPuro vinarija iznjedrila je fantastične Primitivo (2023.), Montepulciano d’ Abruzzo (2022.) i Oscurae Rosso (2022., vino od prosušenog grožđa, Montepulciano d’ Abruzzo).
A iz vinarije Lunaria na stol smo donijeli Ruminat Primitivo (2022.), Coste di moro Montepulciano (2022.) te Ancestrale Primitivo (2022., nefiltrirano vino).
Ako ste se zapitali kako to da su u 6 etiketa crnog vina uvijek zastupljene dvije vrste grožđa – Primitivo i Montepulciano – odgovor je zaista jednostavan: u biodinamici se njeguju autohtone vrste koje će pokazati puninu i okus terroira, a svaka je butelja zaista priča za sebe! Ono što im je zajednično je, naravno, biodinamička proizvodnja bez aditiva, pesticida i pretjerane ljudske intervencije.
Zanima vas više o biodinamičkoj proizvodnji? Sve o biodinamici možete saznati i OVDJE.
Na kraju bismo se ovog izvještaja još htjeli zahvaliti svim posjetiteljima i organizatorima! Ovaj je sajam bio zaista festival lagodnog življenja te se nadamo da ste svi uživali jednako kao i mi.
Od srca vam hvala i vidimo se sljedeće godine!