Primitivo, iliti Crljenak Kaštelanski
Jeste li već čuli da je talijanski Primitivo, u SAD-u poznat kao Zinfandel, zapravo autohtona hrvatska vrsta grožđa poznata u našim krajevima pod nazivima Tribidrag, Crljenak Kaštelanski ili Pribidrag Igrbić?
Mnogima je ova informacija nova s obzirom na to da se Italija uvriježila kao najpoznatije područje proizvodnje vina Primitivo, no ovom vinu korijeni sežu u našu lijepu Dalmaciju.
Primitivo Ruminat: talijansko crveno, biodinamičko vino.
Kako znamo da je hrvatskog podrijetla?
Zahvaljujući genetskim istraživanjima provedenima u Kaliforniji – vinskoj regiji poznatoj po Zinfandelu – pokazalo se da je Crljenak Kaštelanski genetski identičan Zinfandelu i Primitivu.
Pretpostavlja se da je na područje Italije stigao preko trgovaca ili za vrijeme migracija prouzrokovanih napadima Osmanlija, a u SAD stiže isto tako preko hrvatskih emigranata i/ili iz Beča, tj. kao poklon iz rasadnika bečkog cara u rasadnik na Long Islandu.
GROŽĐANA KARTICA
Kakva je vrsta grožđa Primitivo? Pogledajmo mu iskaznicu:
Kartica o grožđu Primitivo – specifikacije.
Dakle, tamne velike bobice, aromatično i intenzivnog okusa s visokim udjelom šećera i umjereno do visokim udjelom kiselina.
A kako se uzgoji?
Uzgoj Primitiva zahtijeva specifične uvjete: toplu klimu i dobro drenirano tlo – zbog toga je Dalmacija idealna za vinograde Primitiva, iliti Crljenaka Kaštelanskog.
VINSKA KARTICA
Sada je na redu vino – pogledajmo mu karticu:
Vino Primitivo – specifikacije i obilježja.
Vina proizvedena od Primitiva tamnih su, dubokih crvenih boja, a u njima dominiraju arome crvenog i crnog voća poput kupine, šljive, trešnje...Tijelo je puno, izražene strukture, veće količine tanina, a većinom ima veći udio alkohola.
Izvrsno odgovara uz jača jela: meso poput janjetine, govedine, svinjetine i roštilja, tvrdi sirevi poput Grana Padano sira te uz tamnu čokoladu i čokoladne deserte s bobičastim voćem.
Ancestrale Primitivo: talijansko Demeter vino.
Biodinamički Primitivo
...proizveden je u potpunom skladu s prirodnim, iskonskim principima vinogradarstva i vinarstva.
Okus je pun, taninski, izražen je terroir.
-biodinamički Demeter
-bez dodavanja sulfita
-spontana fermentacija
Spontana fermentacija radi s onim što priroda svake godine nudi te povjerenje leži u snazi i zdravlju terena:
ZeroPuro Primitivo – 100 % prirodno, 100 % Primitivo
Zeropuro Linfae Primitivo: biodinamičko vino iz amfore.