BISTAR OKUS - VEGANSKA VINA I BISTRENJE

Kada razmišljate o prošloj večeri i onoj ukusnoj čaši vina koju ste popili, vjerojatno se ne sjećate samo okusa i arome, već i njenog čistog i prozirnog izgleda. Taj vizualni aspekt vina, često podcijenjen, može biti jednako važan kao i njegov okus. A upravo ovdje nastupa na scenu proces koji se naziva bistrenje vina. U nastavku saznajte kako se bistre veganska vina.

Veganska se vina bistre istim procesom kao konvencionalna, ali veganskim agensima.

Veganska se vina bistre istim procesom kao konvencionalna, ali veganskim agensima.

ŠTO JE BISTRENJE VINA?

Bistrenje vina postupak je čišćenja i pročišćavanja vina kako bi se uklonile nepoželjne tvari poput taloga, mutnoće ili nečistoća (sitni ostaci koje vidite u boci).

Cilj je dobiti kristalno čisto vino koje estetski i osjetilno zadovoljava očekivanja svakog vinoljupca!

KAKO SE VINO BISTRI?

Postoje različite metode bistrenja koje se koriste u vinarijama diljem svijeta, a svaka od njih ima svoj vlastiti pristup i tehnike.

Bistrenje vina obuhvaća više koraka pročišćavanja vina kako bi se postigla kristalno čista tekućina ugodna oku, a naravno, ugodna okusom. To uključuje prirodno taloženje, korištenje aditiva poput bentonita ili kazeina te druge tehnike koje potiču taloženje nečistoća koje se zatim mogu ukloniti.

Postoji više načina na koje se vino može bistriti, a prije svega, dopušta mu se da se taloži.

Postoji više načina na koje se vino može bistriti, a prije svega, dopušta mu se da se taloži.

*prije nego što nastavimo, ako se pitate što je taloženje, evo kratkog objašnjenja: nakon fermentacije, vino se ostavlja da odstoji u bačvama ili spremnicima kako bi se talog prirodno taložio na dno. Nakon toga, vino se nježno prelije u drugi spremnik, ostavljajući talog iza sebe.

Nastavimo, dva pojma koja se lako pomiješaju u ovom kontekstu su bistrenje i filtracija, no filtracija vina je proces u kojem vino prolazi kroz različite vrste filtera kako bi se uklonile čestice taloga, kvasaca ili drugih većih fizičkih nečistoća. Ova se tehnika koristi kako bi se postigla jasnija i stabilnija tekućina - eliminira se mutnoća i talog koji bi mogli utjecati na izgled, stabilnost i vizualnu čistoću.

Filtracija može biti fina, srednja ili gruba, ovisno o potrebama vina i željenom stupnju pročišćavanja.

Zašto je bistrenje važno?

Bistrenje vina ima nekoliko važnih funkcija koje utječu na kvalitetu vina:

1. Estetski aspekt: činjenica je da su čistoća i prozirnost vina estetski važni za većinu ljudi koji vole uživati uz čašu dobrog vina. Ako nam u tekućini plutaju komadići, vjerojatno spontano više nećemo toliko uživati...

2. Stabilnost: uklanjanje nepoželjnih tvari pomaže u stabilizaciji vina i sprječava promjene okusa ili izgleda tijekom skladištenja i transporta.

3. Okus i aroma: bistrenje vina može poboljšati njegov okus i aromu, a pod time mislimo na isticanje voćnih nota.

PITANJE BISTRENJA I VEGANSTVA - NISU SVA VINA VEGANSKA!

Veganska se vina bistre bentonitom - vrstom minerala.

Veganska se vina bistre bentonitom - vrstom minerala.

Bistrenje veganskog vina obično se provodi korištenjem prirodnih i biljnih agensa umjesto tradicionalnih životinjskih proizvoda koji se koriste u bistrenju konvencionalnih vina.

Najpopularniji je u ovom kontekstu bentonit: prirodni mineralni agens, biljnog podrijetla koji ne sadrži životinjske sastojke.

Uz to, kod "veganskog" se bistrenja koriste i aktivni ugljen i ekstrakt graška.

Ako Vas zanima ova tema i želite znati više o veganskim vinima, to možete pročitati OVDJE.

UTJEČU LI VEGANSKI AGENSI ZA BISTRENJE NA OKUS?

Upotreba biljnih agenasa za bistrenje veganskog vina umjesto tradicionalnih životinjskih proizvoda može dovesti do vrlo blage razlike u okusu. Iako su biljni agensi odabrani zbog svoje sličnosti u djelovanju s tradicionalnim bistrenjem, moguća je minimalna promjena kada veganski agensi dođu u kontakt s drugim komponentama vina.

Ipak, veganska vina nude kvalitetne i ukusne opcije za sve ljubitelje vina, a istovremeno pružaju alternativu za one koji žele uživati u vinu bez upotrebe životinjskih proizvoda!

IZBOR POGLEDAJTE OVDJE.

Civitas Pecorino
Civitas Pecorino
Civitas Pecorino
Civitas Pecorino
Civitas Pecorino
Civitas Pecorino
Civitas Pecorino
Civitas Pecorino

Civitas Pecorino

€19,49
Labelle Malvasia
Labelle Malvasia
Labelle Malvasia
Labelle Malvasia
Labelle Malvasia
Labelle Malvasia
Labelle Malvasia
Labelle Malvasia

Labelle Malvasia

€19,49
Linfae Primitivo Zeropuro
Linfae Primitivo Zeropuro
Linfae Primitivo Zeropuro
Linfae Primitivo Zeropuro
Linfae Primitivo Zeropuro
Linfae Primitivo Zeropuro
Linfae Primitivo Zeropuro
Linfae Primitivo Zeropuro

Linfae Primitivo Zeropuro

€19,99
Malvasia Orange Clorofillae Zeropuro
Malvasia Orange Clorofillae Zeropuro
Malvasia Orange Clorofillae Zeropuro
Malvasia Orange Clorofillae Zeropuro
Malvasia Orange Clorofillae Zeropuro
Malvasia Orange Clorofillae Zeropuro
Malvasia Orange Clorofillae Zeropuro
Malvasia Orange Clorofillae Zeropuro

Malvasia Orange Clorofillae Zeropuro

€19,99