RUŽIČASTA je IN: biodinamičko rose vino

Rose vino, sa svojom prepoznatljivom ružičastom nijansom, postalo je simbol ljeta, opuštanja i uživanja, a u zadnjih nekoliko godina doživljava pravo buđenje. Čim ga spomenemo, možemo se zamisliti kako uživamo na plaži, a uz lagan povjetarac i šum valova, u ruci držimo čašu kvalitetnog rosea. No kako prepoznati kvalitetan rose i o kojoj se vrsti vina ovdje uopće radi – bijelom ili crvenom? Odgovore na sva pitanja o rose vinu saznajte u nastavku teksta.

Rose vina hit su ljeta: otkrijte svijet biodinamičkih vina.

Rose vina hit su ljeta: otkrijte svijet biodinamičkih vina.

Mali skok u povijest

Rose vino ima dugu i bogatu povijest: smatra se da su prva rose vina nastala u drevnoj Grčkoj i Rimu, gdje su vina često bila laganija i manje taninska nego današnja crvena vina. U srednjem vijeku, vinari iz Provanse, regije koja je danas sinonim za visokokvalitetna rose vina, usavršili su tehniku proizvodnje i postavili temelje za ružičasta vina u kojima uživamo danas.

*o taninima u vinima saznajte više OVDJE.

Provansa je vrlo popularna regija rose vina.

Provansa je vrlo popularna regija rose vina.

PROIZVODNJA: pravi rose i onaj koji se ne bi tako smio zvati

Rose vino se može proizvesti na nekoliko različitih načina, a jedan je od njih u vinarskim krugovima možda i malo kontroverzan. No krenimo redom:

1. MACERACIJA
Ovo je najčešća metoda proizvodnje rose vina. Crveno se grožđe ostavlja u moštu kako bi fermentiralo sa svojim kožicama, no značajno kraće no što se to čini kod crvenog vina, obično od nekoliko sati do nekoliko dana. Na taj se način dobije željena ružičasta boja, a ostatak se procesa odvija, naravno, bez kožica.

2. SAIGNEE
Ova je metoda u stilu 2 u 1. Dio se grožđanog soka odvaja (a iz tog dijela naravno i kožica grožđa) te se premješta u drugu bačvu kako bi se proces fermentacije dalje odvijao i kako bi krajnji proizvod bilo rose vino. Drugi se dio mošta ostavlja fermentirati u originalnom spremniku s kožicom kako bi nastalo crveno vino. Visoka efikasnost, dvije vrste vina!

3.MIJEŠANJE
U nekim se regijama rose vino dobiva miješanjem crvenog i bijelog vina. Ova je metoda manje ustaljena, a ta vina, iako mogu biti vrlo ukusna, nisu istinski rose. Ono što se ipak smatra istinskim rose vinom, a nastalo je miješanjem, jest rose šampanjac.

No, nemojte se dati zavarati, mnogošto se voli zvati šampanjcem, a zapravo je samo pjenušac – koja je razlika, pogledajte ovdje.

Šampanjac može također biti rose.

Šampanjac može također biti rose.

Molim času rosea!

Biodinamicka_veganska_vina_Lunaria_rose.jpg__PID:668c6342-4911-46d1-baef-674bef18bd7a

Veganska se vina bistre bentonitom - vrstom minerala.

Rose vino je izuzetno svestrano i može se sljubljivati s različitim jelima, a naravno, možete u njemu uživati i samostalno. Ipak, neke crtice mogu Vam pomoći da izvučete maksimum iz svog favorita pa tako imajte na umu da se rose vino najbolje poslužuje ohlađeno, na temperaturi između 10 i 12 stupnjeva Celzijevih.

Osim toga, iako se može koristiti univerzalna vinska čaša, specijalne čaše za rose vino, koje imaju suženi vrh, mogu pomoći u razvijanju aroma.

A koja hrana? Zbog svoje svestranosti, rose se vino može upariti s različitim jelima. Odlično ide uz lagane salate, morske plodove, piletinu, ali čak odgovara i uz začinjenu hranu. Suha rose vina posebno dobro pristaju uz mediteransku kuhinju.

Biodinamičko rose vino

Po čemu se biodinamičko rose vino i obično rose vino razlikuju? Razlika leži u onoj osnovnoj distinkciji između biodinamičkog vinogradarstva i konvencionalnog. Biodinamička metoda stavlja naglasak na održivost i zdravlje tla te tako kao rezultat ima i visokokvalitetna i prirodna vina jedinstvenog karaktera i autentičnog okusa. Jedna od kvaliteta vina proizvedena u skladu s prirodom je izražaj terroira – budući da biodinamička proizvodnja promiče očuvanje zemlje, vina uzgajana na tom tlu jasno izražavaju terroir, odnosno specifične karakteristike tla, klime i okoline na kojoj su uzgajane vinove loze.

Na kraju možemo reći da je rose vino pravi ljetni hit. Bilo da ga pijete uz obrok ili uživate u njemu samostalno, ono nudi jedinstveno iskustvo koje svaki ljubitelj vina treba istražiti. Dakle, ovog ljeta, kada budete u potrazi za savršenim pićem za opuštanje, ne zaboravite na čari biodinamičkog rose vina.

KLIKNI za ponudu.

Biodnamičko rose vino: Pettirosce Cerasuolo d'Abruzzo.