SUMPORENJE VINA – ŠTO BI MARTIN O TOME REKAO?
![](https://cdn.shopify.com/s/files/1/0774/5873/5434/files/rosabutton.png?v=1695205293)
Budući da nam se bliži Martinje, mogli bismo se postaviti u cipele Sv. Martina i razmisliti o tome što bi on rekao o dodavanju sumpora u vino – legenda kaže da je Martin bio velik ljubitelj vina i vinogradar, a njegova se fascinacija ovim proizvodom grožđa u dijelovima Hrvatske slavi običajem „krštenja vina“.
U nastavku teksta saznajte više o sumporenju vina – nekada i danas – te provjerite kako na sumporenje vina gleda veganska i biodinamička proizvodnja.
![Asortiman biodinamičkih i veganskih vina Lunaria./ Sumpor je sastavni element u vinima..jpg__PID:82e6995e-3837-4ff4-bcf1-10bd9459e793](https://cdn.shopify.com/s/files/1/0774/5873/5434/files/Sumpor_je_sastavni_element_u_vinima..jpg?v=1699621727)
Sumpor je sastavni dio vina, no naknadno je dodavanje sumpora praksa koja se ustalila tek krajem 19. stoljeća
SUMPORENJE VINA
![](https://cdn.shopify.com/s/files/1/0774/5873/5434/files/rosabutton.png?v=1695205293)
U razgovoru se o sumporenju vina možemo prikloniti raznim stajalištima – neki su veliki zagovornici, a neki taj proces smatraju iznimno štetnim.
Prije svega pitanje glasi: zašto bismo uopće sumporili vino?
Sumpor, čak i u vrlo malim količinama, može učiniti mnogo. Kao prvo, on sprječava da vino oksidira – što znači da će ono imati duži rok trajanja i neće se ukiseliti. Kao drugo, koristi se zbog svojih antibakterijskih svojstava – sprječava razmnožavanje loših bakterija (tako pomaže kvascu pri njegovom poslu) i djeluje protiv gljivica i plijesni.
*vino u svakom slučaju sadrži sumpor jer je on nusprodukt fermentacije, ovdje govorimo o dodavanju sumpora
![Asortiman biodinamičkih i veganskih vina Lunaria./ Sumporenje vina nije bila praksa rimljana.jpg__PID:3837eff4-bcf1-40bd-9459-e793aafcc93e](https://cdn.shopify.com/s/files/1/0774/5873/5434/files/Sumporenje_vina_nije_bila_praksa_rimljana.jpg?v=1699621727)
Sumpor se u vino dodaje tako da se spriječi njegova oksidacija.
Drugo važno pitanje koje se sada poteže je: zašto ne bismo sumporili vino?
Ovdje možemo navesti isto nekoliko razloga: količina sumpora, koja se vinu dodaje, u ovom slučaju je ključna – zbog masovne proizvodnje u vina se počelo dodavati sve više sumpora (tako da dobijemo što više, što brže), a tako vino mijenja okus, niže je kvalitete i veća je mogućnost da ćete se sljedeći dan probuditi s glavoboljom. Drugi bi nam razlog protiv sumporenja možda mogao navesti Martin – iskonska proizvodnja vina i vinogradarstvo nisu isti kao današnji.
ISKONSKA PROIZVODNJA VINA
![](https://cdn.shopify.com/s/files/1/0774/5873/5434/files/rosabutton.png?v=1695205293)
![Asortiman biodinamičkih i veganskih vina Lunaria./ Iskonski je vino fermentiralo u bačvama.jpg__PID:5e3837ef-f4bc-4110-bd94-59e793aafcc9](https://cdn.shopify.com/s/files/1/0774/5873/5434/files/Iskonski_je_vino_fermentiralo_u_bacvama.jpg?v=1699621727)
Iskonski je način proizvodnje vina onaj u glinenim amforama.
Sv. Martin živio je u 4. stoljeću na području Rimskog Carstva, a znamo da su Rimljani bili vrhunski vinari te je vinogradarstvo i ispijanje vina integrirano u njihov način života, pa ne čudi što se misli da je i on sam bio pravi vinoljubac.
Vratimo se sada na sumpor:
Rimljani su još davnih dana otkrili da je sumpor antiseptik i mogu se pronaći dokazi da su ga koristili u čišćenju svojih domova i ostalih gradskih objekata, a i da su ga koristili za dezinfekciju bačvi i amfora za vino.
Ipak, nigdje ne postoji dokaz da se sumpor koristio za samu proizvodnju vina: vino je prolazilo kroz samostalan i dug proces fermentacije u amforama, a sve ukazuje na to da se u proizvodnji zaista nisu koristili dodaci.
Više o prirodnom procesu fermentacije možete pročitati OVDJE.
Rezultat je toga bilo vino koje ima izražene sve note okusa i vrlo je slojevito. Isto tako, rimsko je vino bilo vegansko jer ga tada zasigurno nisu filtrirali supstancama životinjskog podrijetla.
GDJE PRONAĆI VINO S MALIM UDJELOM SUMPORA ILI VINO KOJEM NIJE DODAN SUMPOR?
![](https://cdn.shopify.com/s/files/1/0774/5873/5434/files/rosabutton.png?v=1695205293)
U tom slučaju valja potražiti prirodna i organska vina.
U prirodna se vina ne dodaju sulfiti, a u organska se mogu (manje od 150 mg/l za bijelo vino i manje od 100 mg/l za crveno vino).
Ako ujedino želite da vino bude vegansko, svakako pogledajte na etiketu – ako na boci nije označeno da je vegansko, tada nije certificirano i vjerojatno ima tragove životinjskog proizvoda.
![Zeropuro veganska vina.jpg__PID:e6995e38-37ef-44bc-b110-bd9459e793aa](https://cdn.shopify.com/s/files/1/0774/5873/5434/files/Zeropuro_veganska_vina.jpg?v=1699621727)
Zeropuro veganska i biodinamička vina – Primitivo, Malvasia, Pecorino.
Vino u koje nisu dodani sumpor i drugi aditivi te koje je istovremeno vegansko i biodinamičko jest Zeropuro talijansko vino.
![Lunaria veganska vina.jpg__PID:995e3837-eff4-4cf1-90bd-9459e793aafc](https://cdn.shopify.com/s/files/1/0774/5873/5434/files/Lunaria_veganska_vina.jpg?v=1699621727)
Lunaria veganska i biodinamička vina – pinot i malvasia.
Zbog toga što nije sumporeno i što je proizvedeno prema strogim načelima prirodne proizvodnje, okus mu se značajno razlikuje od vina koja su široko rasprostranjena, tj. komercijalna i/ili proizvedena na drugačiji način.
S druge strane, ako želite probati vino s vrlo niskim udjelom sumpora, koje je također vegansko i proizvedeno u sklopu biodinamičkog vinograda – valja pogledati u smjeru Lunaria vina. Nećete se razočarati.
NA KRAJU, ŠTO KAŽE MARTIN?
![](https://cdn.shopify.com/s/files/1/0774/5873/5434/files/rosabutton.png?v=1695205293)
Budući da ga ne možemo pitati, možemo samo pretpostaviti da bi mu se sviđala raznolikost i mogućnosti današnje proizvodnje vina – ipak, ako pogledamo ono što je u njegovo vrijeme bilo proizvedeno, možemo zaključiti da je originalno vino ono bez aditiva, vegansko i proizvedeno u skladu s prirodom.