SUMPORENJE VINA – ŠTO BI MARTIN O TOME REKAO?

Budući da nam se bliži Martinje, mogli bismo se postaviti u cipele Sv. Martina i razmisliti o tome što bi on rekao o dodavanju sumpora u vino – legenda kaže da je Martin bio velik ljubitelj vina i vinogradar, a njegova se fascinacija ovim proizvodom grožđa u dijelovima Hrvatske slavi običajem „krštenja vina“.

 U nastavku teksta saznajte više o sumporenju vina – nekada i danas – te provjerite kako na sumporenje vina gleda veganska i biodinamička proizvodnja.

Sumpor je sastavni element u vinima..jpg__PID:82e6995e-3837-4ff4-bcf1-10bd9459e793

Sumpor je sastavni dio vina, no naknadno je dodavanje sumpora praksa koja se ustalila tek krajem 19. stoljeća

SUMPORENJE VINA

U razgovoru se o sumporenju vina možemo prikloniti raznim stajalištima – neki su veliki zagovornici, a neki taj proces smatraju iznimno štetnim.

Prije svega pitanje glasi: zašto bismo uopće sumporili vino?

Sumpor, čak i u vrlo malim količinama, može učiniti mnogo. Kao prvo, on sprječava da vino oksidira – što znači da će ono imati duži rok trajanja i neće se ukiseliti. Kao drugo, koristi se zbog svojih antibakterijskih svojstava – sprječava razmnožavanje loših bakterija (tako pomaže kvascu pri njegovom poslu) i djeluje protiv gljivica i plijesni.

*vino u svakom slučaju sadrži sumpor jer je on nusprodukt fermentacije, ovdje govorimo o dodavanju sumpora

Sumporenje vina nije bila praksa rimljana.jpg__PID:3837eff4-bcf1-40bd-9459-e793aafcc93e

Sumpor se u vino dodaje tako da se spriječi njegova oksidacija.

Drugo važno pitanje koje se sada poteže je: zašto ne bismo sumporili vino?

Ovdje možemo navesti isto nekoliko razloga: količina sumpora, koja se vinu dodaje, u ovom slučaju je ključna – zbog masovne proizvodnje u vina se počelo dodavati sve više sumpora (tako da dobijemo što više, što brže), a tako vino mijenja okus, niže je kvalitete i veća je mogućnost da ćete se sljedeći dan probuditi s glavoboljom. Drugi bi nam razlog protiv sumporenja možda mogao navesti Martin – iskonska proizvodnja vina i vinogradarstvo nisu isti kao današnji.

ISKONSKA PROIZVODNJA VINA

Iskonski je vino fermentiralo u bačvama.jpg__PID:5e3837ef-f4bc-4110-bd94-59e793aafcc9

Iskonski je način proizvodnje vina onaj u glinenim amforama.

Sv. Martin živio je u 4. stoljeću na području Rimskog Carstva, a znamo da su Rimljani bili vrhunski vinari te je vinogradarstvo i ispijanje vina integrirano u njihov način života, pa ne čudi što se misli da je i on sam bio pravi vinoljubac.

Vratimo se sada na sumpor:
Rimljani su još davnih dana otkrili da je sumpor antiseptik i mogu se pronaći dokazi da su ga koristili u čišćenju svojih domova i ostalih gradskih objekata, a i da su ga koristili za dezinfekciju bačvi i amfora za vino.

Ipak, nigdje ne postoji dokaz da se sumpor koristio za samu proizvodnju vina: vino je prolazilo kroz samostalan i dug proces fermentacije u amforama, a sve ukazuje na to da se u proizvodnji zaista nisu koristili dodaci.

Više o prirodnom procesu fermentacije možete pročitati OVDJE.

Rezultat je toga bilo vino koje ima izražene sve note okusa i vrlo je slojevito. Isto tako, rimsko je vino bilo vegansko jer ga tada zasigurno nisu filtrirali supstancama životinjskog podrijetla.

GDJE PRONAĆI VINO S MALIM UDJELOM SUMPORA ILI VINO KOJEM NIJE DODAN SUMPOR?

U tom slučaju valja potražiti prirodna i organska vina.

U prirodna se vina ne dodaju sulfiti, a u organska se mogu (manje od 150 mg/l za bijelo vino i manje od 100 mg/l za crveno vino).

Ako ujedino želite da vino bude vegansko, svakako pogledajte na etiketu – ako na boci nije označeno da je vegansko, tada nije certificirano i vjerojatno ima tragove životinjskog proizvoda.

Zeropuro veganska vina.jpg__PID:e6995e38-37ef-44bc-b110-bd9459e793aa

Zeropuro veganska i biodinamička vina – Primitivo, Malvasia, Pecorino.

Vino u koje nisu dodani sumpor i drugi aditivi te koje je istovremeno vegansko i biodinamičko jest Zeropuro talijansko vino.

Lunaria veganska vina.jpg__PID:995e3837-eff4-4cf1-90bd-9459e793aafc

Lunaria veganska i biodinamička vina – pinot i malvasia.

Zbog toga što nije sumporeno i što je proizvedeno prema strogim načelima prirodne proizvodnje, okus mu se značajno razlikuje od vina koja su široko rasprostranjena, tj. komercijalna i/ili proizvedena na drugačiji način.

 S druge strane, ako želite probati vino s vrlo niskim udjelom sumpora, koje je također vegansko i proizvedeno u sklopu biodinamičkog vinograda – valja pogledati u smjeru Lunaria vina. Nećete se razočarati.

NA KRAJU, ŠTO KAŽE MARTIN?

Budući da ga ne možemo pitati, možemo samo pretpostaviti da bi mu se sviđala raznolikost i mogućnosti današnje proizvodnje vina – ipak, ako pogledamo ono što je u njegovo vrijeme bilo proizvedeno, možemo zaključiti da je originalno vino ono bez aditiva, vegansko i proizvedeno u skladu s prirodom.

Ancestrale Primitivo
Ancestrale Primitivo
Ancestrale Primitivo
Ancestrale Primitivo
Ancestrale Primitivo
Ancestrale Primitivo

Ancestrale Primitivo

€18,49
Civitas Pecorino Brut
Civitas Pecorino Brut
Civitas Pecorino Brut
Civitas Pecorino Brut
Civitas Pecorino Brut
Civitas Pecorino Brut

Civitas Pecorino Brut

€17,99
Coste Di Moro Montepulciano d'Abruzzo
Coste Di Moro Montepulciano d'Abruzzo
Coste Di Moro Montepulciano d'Abruzzo
Coste Di Moro Montepulciano d'Abruzzo
Coste Di Moro Montepulciano d'Abruzzo
Coste Di Moro Montepulciano d'Abruzzo
Coste Di Moro Montepulciano d'Abruzzo
Coste Di Moro Montepulciano d'Abruzzo

Coste Di Moro Montepulciano d'Abruzzo

€17,49
Labelle Malvasia
Labelle Malvasia
Labelle Malvasia
Labelle Malvasia
Labelle Malvasia
Labelle Malvasia
Labelle Malvasia
Labelle Malvasia

Labelle Malvasia

€17,49