VINO BEZ SULFITA

Postoji li vino bez sulfita? Pa..zapravo, ne postoji vino koje je u potpunosti bez sulfita jer su sulfiti njegov prirodan, sastavni dio. No, postoji vino bez dodanih sulfita tijekom proizvodnje – i to čini veliku razliku!
Više o vinu i sulfitima – te kako se čuva vino u koje nisu dodani sulfiti, saznajte u nastavku teksta.

Lunaria Pettirosce Cerasuolo d’Abruzzo: biodinamičko vino s ograničenom količinom dodanih sulfita.
Sulfiti u vinu

Sulfite u vinu podijelit ćemo u dvije skupine: prirodne i dodane.
Prirodni sulfiti su upravo to što im ime kaže, potpuno prirodni spojevi koji nastaju tijekom fermentacije - i ne možete ih izbjeći. Svako vino ima neki udio sulfita.
Dodani su sulfiti oni koje čovjek doda, a primarna im je funkcija antiseptička i antioksidativna. Sumporov se dioksid može “dodati” u raznim fazama proizvodnje:
još pri transportu grožđa do podruma, u mošt, pri fermentaciji, pa tako sve do odležavanja u bačvi.
No, vratimo se na funkcije - što znači da sulfiti imaju antiseptičku i antioksidativnu funkciju?
Antioksidativna funkcija: vino u doticaju s kisikom oksidira – što uzrokuje promjene u boji, okusu, kvaliteti...a dodavanjem se sumpora taj proces usporava.
Antiseptička funkcija: sumpor sprječava razmnožavanje mikroorganizama, npr. bakterija koje bi vino mogle uništiti.
Sažeto i najvažnije: sumpor štiti vino od kvarenja.

Lunaria Ancestrale: vino bez dodanih sulfita.

Biodinamičko vino: zero sulfiti.
Vino bez dodanih sulfita ili s malo dodanih sulfita

Vino bez sulfita - prvo krenimo na zašto uopće?
Organska i biodinamička proizvodnja vina okreće se izbacivanju sulfita iz procesa proizvodnje ili smanjenju njegovog udjela u vinu. Iako je sumpor koristan dodatak, on ipak mijenja okus i miris vina.
Organska vina:
u organskoj se proizvodnji želi minimizirati negativan utjecaj kemikalija na okoliš, ljudsko zdravlje i zdravlje same vinove loze. Sumpor se i dalje koristi jer ima važno konzervirajuće djelovanje, ali se njegova upotreba ograničava na minimalne količine kako bi vino ostalo što izvornije. Ako vas zanima koja je razlika između organskih i prirodnih vina, zavirite OVDJE.
Biodinamička vina:
biodinamički vinari žele proizvoditi vino koje je u što većoj mjeri u skladu s prirodnim ritmovima. Iako je dopušteno korištenje sumpora (samo u minimalnim količinama), velik broj biodinamičkih vinogradara ga ne koristi jer se smatra da sumpor može ometati "životnu energiju" vina te se ne može osjetiti punoća terroira.
Dakle, smanjena upotreba sumpora u organskoj i biodinamičkoj proizvodnji vina ima značajan utjecaj na karakteristike vina, no sada slijedi jedno ALI

ZeroPuro biodinamičko vino u koje se ne dodaju sulfiti - pjenušac!
Manje sumpora = manje stabilnosti: vina bez dodanih sulfita često imaju kraći rok trajanja i moraju se pažljivije čuvati.
Prirodniji, ali ne uvijek potpuno isti okusi: vina koja se proizvode bez previše sumpora imaju bogatije, složenije okuse jer nisu “umjetno” stabilizirana i konzervirana. Međutim, ovo također znači da vina bez sulfita mogu pokazivati veće varijacije iz godine u godinu (što je specifično za tu vrstu proizvodnje), ali može biti nezgodno za vinara i potrošača jer nije uvijek u potpunosti isto.
Goruće pitanje: koliko traju vina koja nemaju sumpor?

Ovo je pitanje nad kojim se razbijaju glave...u principu, ako je vino bez dodanih sulfita ispravno skladišteno, ono zatvoreno može trajati godinama – no, vina koja nemaju dodan sumpor, ili ga imaju minimalno dodanog, nisu poznata kao vina koja se čuvaju desetljećima.
Za naša crna vina preporučujemo da stoje (neotvorena) 24-36 mjeseci (dakle oko 3 godine), a bijela 18 mjeseci (između jedne do dvije godine).
Ako su otvorena, dobro ih je potrošiti u roku nekoliko dana.
POGLEDAJ PONUDU
Budući da tanini isto čuvaju vino, crna tako možete u principu konzumirati idealno 3 do 4 dana nakon otvaranja, a bijela 2 do 3 – no ovo su samo okvirne smjernice jer ovisi od butelje do butelje i o vrsti vina.
Zaključno možemo reći da organsko i biodinamičko vino voli kada ga se pije brzo – a za određene čari trebamo pristati kompromis: izvanredan doživljaj, ali da ne čeka predugo na stolu.😊
...još jedna čaša? Ha, moram... 😉*
*alkohol konzumirajte umjereno i pazite na svoje fizičko i mentalno zdravlje. Ne zagovaramo pretjeranu konzumaciju alkoholnih pića. S alkoholnim pićima uvijek postupajte odgovorno.