Udio alkohola u vinu – što utječe na njega i kakav je kod veganskih vina?

Jeste li se ikada zapitali što sve utječe na udio alkohola u vinu te koliko iznosi u veganskih i biodinamičkih vina?

Jeste li se ikada zapitali što sve utječe na udio alkohola u vinu te koliko iznosi u veganskih i biodinamičkih vina?

Čaša vina uz ručak ili večeru – uvijek odgovara! Ipak, valja pripaziti da nam ta čaša ne zamuti pogled. Udio alkohola u vinima varira, što je već svakako svima poznato, no jeste li ikada obratili pozornost na razlike kod drugačijih vrsta vina? Osim toga, veganska su vina tako pitka, ali nemojte da Vas prevare – ona u sebi mogu imati poštene količine alkohola.

 Što sve utječe na udio alkohola u vinu te koliko alkohola imaju veganska i biodinamička vina, pročitajte u nastavku.

Zašto vino uopće ima alkohol?

Alkohol je jedna od važnih karakteristika vina – utječe na okus i njegov cjelokupni doživljaj. A zašto ga uopće ima? Zbog prirodnog procesa fermentacije – ako dođe do fermentacije mošta, jedan od nezaobilaznih produkata je alkohol.

Za vrijeme se fermentacije odvija niz kemijskih reakcija kod kojih zbog djelovanja kvasca dolazi do transformacije šećera u etanol (etilni alkohol ) i ugljični dioksid, a i u druge proizvode važne za kvalitetu vina.

Ako Vas zanima kako izgleda prirodni proces fermentacije, pogledajte OVDJE.

BIODINAMIČKA VINA DEMETER (2).png__PID:5da155b8-6d80-414b-be84-53ec2295f17f

Primitivo Ruminat: talijansko crveno, biodinamičko vino.

Što utječe na udio alkohola u vinu?

Na udio alkohola u vinu utječe više faktora, a najvažniji su oni vezani uz fermentaciju; pogledajmo listu:

1. ZRELOST GROŽĐA

Grožđe sadrži prirodne šećere, uglavnom glukozu i fruktozu. Odluka o trenutku berbe grožđa ključna je jer utječe na sadržaj šećera u grožđanskom soku, što zatim utječe na potencijalni udio alkohola u vinu. Osim toga, više će sunca utjecati na količinu šećera, pa se može pretpostaviti da će grožđe, koje je dozrijevalo na suncu i toplini, imati više šećera pa tako i veću količinu alkohola nakon fermentacije.

2. FERMENTACIJA

Kvasac troši šećere u grožđanskom soku kako bi dobivao energiju, a rezultat toga je proizvodnja alkohola. Proces fermentacije obično traje sve dok se većina šećera ne pretvori u alkohol – osim ako se ne prekine ranije kako bi ostalo dodatnog šećera u vinu.

3. VINARI

Vinari mogu utjecati na sadržaj alkohola svojim odlukama: vrijeme berbe grožđa, odabir kvasca (ako ih dodaju), temperatura fermentacije i odluka o trenutku prekida fermentacije.

+ neki vinari također prakticiraju postupak zvan šaptalizacija, što uključuje dodavanje šećera grožđanskom soku prije fermentacije kako bi se povećao potencijalni udio alkohola.

Alkoholna fermentacija vina ključni je faktor u dobivanju alkohola.

Alkoholna fermentacija vina ključni je faktor u dobivanju alkohola.

Kakav je udio alkohola u veganskim i biodinamičkim vinima?

Budući da se u biodinamičkoj proizvodnji radi o potpuno prirodnom tijeku događaja, fermentacija se odvija s onim što je grožđe prirodno dobilo, tj. imalo – u fermantaciji sudjeluju samo prirodni autohtoni kvasci (oni koji su se već nalazili na grožđu), ne dodaju se šećeri te se proces fermentiranja ne prekida i ne ometa.

Ipak, to ne znači da se udio alkohola u biodinamičkom i veganskom vinu ne može predvidjeti – vinari poznaju svoje sorte grožđa, pa se na temelju vrste, zemlje, vremenskih uvjeta, vremena berbe i sličnog može pretpostaviti rezultat. Osim toga, važan je faktor i temperatura na kojoj se alkoholna fermentacija odvija.

Ponuda Lunaria i Zeropuro veganskih i biodinamičkih vina.

Ponuda Lunaria i Zeropuro veganskih i biodinamičkih vina.

Tablica udjela alkohola u Lunaria i Zeropuro veganskim i biodinamičkim vinima

Prije svega, poznato je da je u globalu udio alkohola u bijelim vinima manji od onog u crvenim – ova tvrdnja nije pravilo, već se odnosi na velik broj slučajeva.

Što se tiče „jakosti“ vina, mogli bismo ih podijeliti u pet skupina:

1. Vina s niskim udjelom alkohola (ispod 10 % ABV)

2. Vina srednje niskog udjela alkohola (između 10 i 11.5 % ABV)

3. Vina srednjeg udjela alkohola (između 11.5 i 13.5 % ABV)

4. Vina srednje jakog udjela alkohola (između 13.5 i 15 % ABV)

5. Vina visokog udjela alkohola (iznad 15 % ABV)

*ABV = alkohol u vinu

A kakva je situacija kod Lunaria i Zeorpuro vina, pogledajte u tablicama:

LUNARIA VEGANSKA I BIODINAMIČKA VINA

Tablica udjela alkohola, ostalih šećera i tipa Lunaria veganskih i biodinamičkih vina

LUNARIA VEGANSKA I BIODINAMIČKA VINA

Tablica udjela alkohola, ostalih šećera i tipa ZEROPURO veganskih i biodinamičkih vina.

Tablica udjela alkohola, ostalih šećera i tipa ZEROPURO veganskih i biodinamičkih vina.

Što nam ove tablice govore?

Da veganska i biodinamička vina nisu vina s malim udjelom alkohola. I Lunaria i Zeropuro vina spadaju u vina srednjeg udjela alkohola (između 11.5 i 13.5 % ABV) i vina srednje jakog udjela alkohola (između 13.5 i 15 % ABV) – budući da su udjeli sumpora u biodinamičkim i veganskim vinima mali te da su ona potpuno prirodna, izbjeći ćete glavobolju i druge zdrastvene posljedice, no pretjeranom biste se konzumacijom mogli napiti.

Veganska i biodinamička vina su vrlo pitka zbog načina njihove proizvodnje– o kojoj više možete saznati OVDJE – pa priprazite i pijte odgovorno.